Tenant fit-out, Sanofi-Aventis, Rotkreuz , Canton of Zug

The Suurstoffi site is located directly adjacent to Rotkreuz rail station. Developed since 2010 by Zug Estates Ltd, this is a traffic-free precinct that combines homes, workspaces and leisure activities. The space rented by Sanofi-Aventis is located on the 13th floor in Suurstoffi 2. A concrete and timber building by Manetsch Meyer Architects fronting onto the station's arrival and entry concourse provides the "structural curtain-raiser" to the Suurstoffi site.

Open space is the essential element of the activity-based workspace concept implemented all over the world by SANOFI: zones with widely differing characteristics that accommodate diverse working styles and situations. Alongside conventional workplaces, there is a particular emphasis on providing areas for informal or group work and also – from an ergonomic perspective – various options for structuring everyday working life or relaxation activities.

The architectural concept and the interior fit-out result in an exceptionally harmonious ambience and a strong sense of cohesion with the existing architecture. Colours and materials are chosen in keeping with the building's existing design language: from the entrance and the Foodstoffi cafeteria to the building's structure of concrete, natural timber, black metallic elements and the equipment for the pre-installed wet cells.

Client Sanofi-Aventis
General planner Itten+Brechbühl AG
Project start 2019
Project end 2020
Floor area 840 m2