New building South Station, Wattwil SG

The new structure planned in the centre of Wattwil will consist of retail space on the ground floor, and apartments in the upper stories. The existing pedestrian underpass is clearly separated from the building by a canopied access. The four main buildings are staggered in terms of height and depth, and have four to seven regular stories. The northward face toward the train station thus appears to have six floors, while the southward face shows eight.  

The ground floor fronts Bahnhofstrasse and the station forecourt, while the western section along the tracks is only accessible to residents, creating a greater sense of privacy. In the long buildings, pergolas were integrated to ensure that noise protection requirements are satisfied. On the basement floor, the existing public parking garage will be extended by adding a private section.  

Contact person Marion Spirig
Client Schweizerische Südostbahn AG
Architects

Ana Sofia Gonçalves & Stephan Hausheer / Itten+Brechbühl AG

Planning 2017-2019
Start of construction 2018
Start of operation 2020
Floor area 13 350 m2
Construction volume 48 199 m3
Apartments 75
Visualisations nightnurse images gmbh, Zürich