RIVA residential complex, Basel

In Basel on the Rhine is where I feel fine

The new complex initiated by the town of Basle is based on the existing open block perimeter construction. The four new, stand-alone buildings create an enclosed space with an open area resembling a park.

The unmistakeable outlines of the buildings permit a wide variety of floor plans with a high degree of flexibility in terms of use. The façades consist on all sides of self-bearing wood loggias. These make the ubiquitously bright apartments appear open and wide, especially overlooking the Rhine, and the loggias also serve as an individual exterior space and privacy shield.

The four Minergie P ECO buildings comprise a total of around 86 apartments with 2½ to 6½ rooms, 4 commercial units and an underground car park with 92 spaces.

Year 2014
Contact person Jürg Toffol
Client Sarasin Anlagestiftung
Architects /general planners jessenvollenweider architektur
Construction management Itten+Brechbühl AG
Planning 2011-2012
Start of construction 2012
Start of operations 2014
Floor space 20 000 m2, SIA 416
Construction volume 65 000 m3, SIA 416
Residential Buildings 4
Apartments 86
Studios 4
Parking spaces 92
Minergie P eco
Photos jessenvollenweider