Bel Orne Residence, Lausanne/Prilly VD

Like a ship in an urban sea of houses

The plot of land on which the new residential building stands, is on the border between the boroughs of Lausanne and Prilly. The new building follows the lines of the streets. As a result it forms a striking acute angle reminiscent of a ship's bow. The residence is designed as a perimeter block construction with uninterrupted balconies facing the street.

The five-storey residence offers space for 75 bright apartments which are arranged around the central stair cores. The day rooms face south towards the street, the night rooms face the courtyard. In some cases the kitchens open onto the dining-rooms and living areas.

The energy concept is based on pellets, i.e. on renewable energy. The house carries the Minergie 2013 label.

Year 2014
Contact person Robin Kirschke
Client SGI Schweizerische Gesellschaft für Immobilien AG / Intershop Management AG
Architect /General planner Itten+Brechbühl AG
Competition 1st rank 2010
Start of construction December 2012
Start of operations Autumn 2014
Floor space 14 000 m2
Construction volume 33 000 m3
Apartments 68
Minergie Standard
Photos Franziska Werren, Lausanne