HSBC Building, Geneva

Timeless reliability behind historical façades

The new head office of Hong Kong & Shanghai Banking Corporation in Switzerland covers seven hitherto autonomous, historical buildings.

The roofed atrium is 20 metres high. It lets copious natural light into the interior of the building. The inner façade is designed as a rhythmical structure. It consists of a wooden construction with window posts made of oak. A vertical garden 4 metres in width unfurls over the entire height of the atrium. An open stairway projecting over the floors with prominent landings acts as a spectacular spatial sculpture.

The working environment has been intentionally left open in order to promote interaction between employees. The number of single offices was therefore kept to a minimum.

 

Interior Design

Implementing exact specifications of a leading bank. The existing shell was designed floor by floor according to the precisely formulated needs of each department in order to satisfy safety and confidentiality requirements in the best possible way. The flowing lamellae in the foyer guide visitors expediently either to the impressive reception desk or directly to the lifts.

                                                                                     

Year 2014
Contact person Robin Kirschke
Client HSBC Private Bank (Suisse) SA
Architects /general planners Itten+Brechbühl AG / Make Ltd.
Planning 2009 - 2011
Start of construction 2011
Start of operations 2014
Award FX International Interior Design Award
Floor space 15 500 m2
Construction volume 55 000 m3
Workplaces 650
Photos John Mac Lean / Vincent Jendly, Lausanne