Tamedia media house, Zurich

An eyecatcher: the supporting structure can be seen from all around

The new Tamedia House in Zurich Aussersihl was designed by the internationally renowned Japanese architect, Shigeru Ban. And indeed: the building is a stunner. The delicate, six-storey wooden supporting structure is visible from the outside, and true to the Japanese tradition of plug connections, it does without a single piece of metal. The large glass façades guarantee bright rooms. A cascade staircase over five floors ensures short connecting routes between offices.

The energy footprint is sustainable like the wooden supporting structure. The double façade serves as a weather barrier and ventilation system. The building operates carbon-free and with no nuclear power. A groundwater heat pump is used for heating and cooling.

Year 2013
Contact person Simon Wacker
Client Tamedia AG, Zurich
Architects Shigeru Ban Architects
General contractors Itten+Brechbühl AG
Start of construction 2010
Start of operation 2013
Floor area 10 200 m2
Construction volume 45 900 m3
Photo Roger Frei, Zurich; Didier Roy de la Tour, Paris