H2O Howald Heights Offices, Luxemburg

Office block on the motorway

The construction site lies in a small triangle between a motorway and a main road in the southern periphery of Luxemburg. 

Although the H2O structure has been given the discrete ornamentation of a grid-like structure, from the outside it appears as a compact but elegant four-storey unit. The interior structure consists of three overlapping, slightly asymmetrical units all accessed through a central entrance. The structural design follows that of blocks with interior courtyards.

The double façade serves as a noise barrier with an inner thermal layer in which single windows can be opened and the second, slightly inclined layer of glass which provides efficient protection from external noise.

Year 2005
Contact person Christoph Arpagaus
Client Luxembourg Office Solutions L.O.S., Luxembourg
Architects Itten+Brechbühl AG / Schemel Wirtz Architectes
Planning 2001–2005
Start of construction 2004
Start of operation 2005
Floor area 27 000 m2
Basement area 35,000 m2
Construction volume 182 600 m3
Parking spaces 850
Photos Raoul Somers, Luxemburg