Zihlschlacht Rehabilitation Clinic, Canton of Thurgau

New main entrance, new wing: privacy and nature

Since its inception in 1891 as mental hospital, the rehabilitation clinic has retained its villa-like character in the middle of a park. Now the facility is to be expanded to include two new buildings of which one will be built for the meantime. The three and a half storey structure comprises three wards. A skywalk serves as the connection to the existing facility. Its position in the terrain and the large glazed area of the entrance hall define the building as the new main entrance to the clinic site.

To break up the building lengthwise, the house is divided into two tapering, nested structures. This avoids a daunting alignment of rooms. A feature of the wards is the increasing level of privacy the further you penetrate.

Contact person Christoph Arpagaus
Client VAMED GmbH
Architect Itten+Brechbühl AG
Planning December 2012
Start of construction Autumn 2013
Start of operation Spring 2014
Floor area 4245 m2
Construction volume 14 000 m3
Minergie Standard
Photos Markus Schmid, Kreuzlingen