Vortex, University and Swiss Federal Institute of Technology, Lausanne VD

In view of the ever-increasing need for student housing, the Canton of Waadt has decided to erect a new building on the university campus. 

All of the units are integrated into the axis of a helical ramp. Residents, students, and academic guests of the university alike use the ramp, which is the core element of this new social complex.

For the campus, the building represents a unique communicative meeting point. The spiral joint walkway promotes a special feeling of community, of social contact, exchange, and solidarity. The central inner court is an attractive area suitable for a variety of uses. The building is ideal for all elements of student life, such as sharing, discovery, exchange, meeting, and learning.

Main-Webcam

Webcam on the south side

Webcam on the north side

Contact person Vincent Wolfensberger
Client Caisse de Pension de l'Etat de Vaud
Architect Itten+Brechbühl AG; Dürig Architekten
Start of construction 2017
Start of operations 2019
Floor space 36 700 m2
Construction volume 116 300 m3