Sotax AG Headquarters, Aesch BL

Straightforwardness reflected in the façades

Sotax AG, «Solutions for Pharmaceutical Testing», is consolidating its head office in a new complex in Aesch. This will comprise an office building and an operating plant as well as a simple warehouse. 

Elegance and reduction to what is functionally and aesthetically essential are the stand-out features of the four-storey office building in its exterior and interior structures. The exterior is characterised by the concrete floor slabs which protrude slightly and emphasise the horizontal. These are matched by the continuous, floor-to-ceiling window strips which form a vertical dimension.

Reserve space is already built in, for example on the 3rd floor where there is still over 200 m2 of free space. The warehouse can be replaced by a multi-storey building if the need arises.

Year 2014
Contact person Jürg Toffol
Client Sotax AG
Architect Itten+Brechbühl AG
Competition 1st rank 2013
Planning 2013
Start of construction 2013
Start of operation 2014
Floor area 4297 m2
Construction volume 22 680 m3
Workplaces 70
Parking spaces 77
Photos Roger Frei, Zurich