Sonnenhalde Clinic, Riehen BS, Therapy and service building

Complementing an historical ensemble

The psychiatric clinic, Sonnenhalde, lies in the middle of an historical park. The five existing buildings are subject to preservation orders. The new therapy and service building has to fit into this charming but delicate situation.

Lightly embedded in the slope, both new buildings pick up on the size and typology of the existing buildings, reinterpreted in a new form, e.g. with the rhythmical placement of the irregular windows. The outlines are slightly trapezoidal. The outer shell and core zone of concrete form the structural base of both houses with the result that flexible room partitions can be achieved and different combinations chosen.

The light, generously glazed guest room connects the two compact structures.

Contact person Jürg Toffol
Client Klinik Sonnenhalde AG
Construction management Itten+Brechbühl AG
Architect Itten+Brechbühl AG
Study assignment 1st rank 2013
Planning 2014
Start of construction 2015
Start-up of operations 2016
Floor space 3550 m2
Photos Yohan Zerdoun, Freiburg im Breisgau