Laboratories and offices «Limmat», Sika AG, Zurich

As a demonstration of its loyalty to Switzerland, Sika is building a new structure at the Tüffenwies location. The new building will provide space for laboratories, offices for group management, and a staff restaurant featuring an attractive roof terrace with a view of the River Limmat.

The industrial location and planned utilization dictate the architecture, which expresses the various Sika competences. Dyed concrete elements meandering both horizontally and vertically give the façade an unmistakable appearance. Toward the west, the building is laid out to allow for expansion. The levels are zoned so that group work spaces and individual offices can be optimally arranged. The interior is heated and cooled with thermo-active components. A roof structure encased in photovoltaic panels houses the building’s utility systems.

Contact person Simon Wacker
Client Sika Schweiz AG
Architect Itten+Brechbühl AG
Planning 2013
Start of construction 2014
Start of operation 2016
Floor area 8000 m2
Construction volume 32 000 m2
Workplaces 300
Photos Sika Schweiz AG