Inselspital Bern, Polyclinic Pneumology and Bronchoscopy

The planning for the Bronchoscopy Centre began with a feasibility study. In particular, the interfaces with parallel projects had to be defined. The project encompasses a new bronchoscopy centre and examination and office facilities of the polyclinic.

It was implemented in several stages, each of which required close coordination with the adjoining facilities. Ongoing operations adjacent to, below, and above the construction area needed to be affected as little as possible. In the bronchoscopy centre, spatial coordination of building services in very tight spaces and their coordination with the optimized structural measures was an enormous challenge. The bronchoscopy room was planned and built with a wall system on the «room in room» principle. Medical technology and large monitors were optimally integrated.

Contact person Jürg Born
Client Insel Gruppe AG
Architect / General planner Itten+Brechbühl AG
Planning 2013
Start of construction 2013
Start of operation 2014
Floor area 1150 m2
Construction volume 3800 m3
Photos Sandra Stampfli, Bern