Indoor swimming pool, Frutigen BE

Mountain panorama

The swimming pool replaces a construction from the 1970s which was largely destroyed by fire. The parts preserved were to be integrated into the extension.

It is primarily the new supporting structure which has been rotated through 90° that makes the building appear so generously proportioned. The entire building does without pillars. The main load-bearing structure consists of glulam timber frames resting on steel supports facing south. Here there is a panorama window façade which provides the visual connection between the indoor and outdoor pools.

The seating areas and floors are stone and the walls are made of wood. The structure containing the whirlpool and the quiet area is designed in red wood. This inserted element helps to clearly define the calm geometry of the space.

Year 2008
Contact person Christoph Arpagaus
Client Sportzentrum Frutigen AG
Architects Itten+Brechbühl AG / Kaspar Giovanelli AG
Competition 1st Prize 2006
Planning 2006–2007
Start of construction 2007
Start of operation 2008
Construction volume 14 800 m3
Photos Markus Beyeler, Hinterkappelen