Cantonal Hospital and multi-storey car park Olten SO

Long-term transformation towards the future

The gradual conversion, refurbishment and modernisation of the Olten Cantonal Hospital took place over a long period from 1995 to 2012. After completion of the 1st stage in 2000 with the construction of a treatment wing and a ward block, the 2nd stage  followed with the construction of a new ward block and treatment wing.

A unified design concept applies to the very different buildings on the hospital site. Glass with a greenish shimmer encases all the new buildings like an outer skin on the façade. When the car park was built, here too great importance was attached to the design of the building envelope.

As the general planners in this complex, lengthy process lasting many years, IttenBrechbühl were responsible for coordinating the twelve planning offices involved - all of which had to be done while the hospital was running. 

 

Interior Design

Outstanding hospital building. In the interior, boldly-coloured furnishings contrast with sombre hospital white. The work received the «Auszeichnung guter Bauten» (Good Building Award) by the Cultural Promotion Office of the Canton of Solothurn in 1998.

 

Contact person Christoph Arpagaus
Client Canton of Solothurn

Stage 1

Architect /General planner Itten+Brechbühl AG
Start of construction 1995
Start of operations 2000
Floor space 24 780 m2
Award «Auszeichnung guter Bauten 1998» for renovation of the staff block

Stage 2

Architect /General planner Itten+Brechbühl AG
Start of construction 2007
Start of operations 2012
Floor space 20 850 m2
Photos Philipp Zinniker, Bern; Hanspeter Bärtschi, Spielgel b. Bern; Marcel Fässler, Muotathal SZ; Björn Allemann, Zürich

Multi-storey car park

Study contract 1st rang 2010
General planner HRS Real Estate AG
Architects Itten+Brechbühl AG; Frey Architekten Olten
Start of construction 2012
Start of operations 2013
Floor space 14 592 m2
Construction volume 47 075 m3
Parking spaces 460
Roof area 3000 m2
Annual energy use Photovoltaic installation kWh 200 000
Photos Hanspeter Bärtschi, Spiegel b. Bern