3rd Prize
3rd Position
Year 2011

SEQUOIA Hospital Riviera-Chablais VS

The proposed project consists of a compacted settlement with a height development (R raised + 4 levels). The building is to be constructed in a park surrounded by a vegetal rope although there is no intention to connect it to the surrounding environment and village, giving it an isolated character. On a concrete base, the four rooms of the building will be positioned around a central atrium allowing us to limit the back to backs but angling the rooms in a way which doesn’t have to take the landscape into account. Despite the interesting shape of the building, the sides have not been elaborated to a great extent. The extensions in a different manner are both possible and considered easy in terms of the base but more difficult for the upper levels. In its initial configuration, this project provides an additional offer of 30 beds in compliance with the product specification.

This project requires working with the reconstructed land and an intelligent management of the ground with a partial balancing of the embankments/debris and a car park under the embankment which allows us to limit the risk of floods by limiting the excavation above the ground level.  The structural concept is rational, effective and quick to establish with an adequate constructive frame. The cross cut structure offers good flexibility and takes into account the main aspects of a earthquake-resistant construction. The foundation method is well adapted in terms of the hydrogeological constraints.

Generally speaking, the natural light is there in terms of the building being well constructed. This is an element of comfort for the patients, due to the positioning of the side walls giving it the vertical light shafts. It has a connection of halls on two levels, an atrium and patios. This links the reception area which is situated downstairs with the outpatient area situated on the first level. 

For the care units, the domestic scale is expressed both in the distribution of space in the rooms while a substantial proportion is facing the corridor. Small corners which can provide spaces for meetings in common areas or seating areas in front of the rooms to improve the social dimension for hospitalised patients. The structural frame has been carefully chosen and provides additional comfort in terms of the arrangement of the rooms. It allows for flexibility in regards to the layout and any future adaptations. However, the patios that light up the central areas of the nursing units pose problems in terms of movement and management of these units in regards to patient safety. 

The various poles are clearly located in a vertical system distributed in stages. On the other hand, there is a major fault in that the obstetrics unit is not on the same level as the operating room. The use of a technical platform for all logistics is not considered to be very appropriate.

Systems for access, organisation and distribution are not suitable because of the intersections of visitor and patient flow. These choices regarding the organisational systems are difficult to remedy within the concept of developing on the vertical links.

The quality of the project is based on the clear and coherent plan to install the hospital in such an adept park. The fragmentation of all the autonomous units involves a domestic scale which has turned out to be problematic in terms of operating a technical platform. The typology proposed holds the project back and limits development.

Directorate general for the project TEKHNE SA
Architecture, urbanism and economics of construction IttenBrechbühl SA
  TEKHNE SA
  Profil-Paysage Sàrl