Year 2015

Schulhaus Breite, Primary School Waldkirch SG, Refurbishment and Expansion

The new building is imbedded like stone in the natural landscape

The central theme of the new building is of a massive solitary building which is imbedded in its natural surroundings like a stone, and creates a meaningful relationship to the existing school building. Conceptually, the 4-story school house is that of a cube. Its positioning in the terrain automatically results in the access areas for the daycare center on the garden floor and the primary school on the ground floor. Although both facilities are housed in one building, the two units are thus clearly separated.

Contact person Alain Krattinger
Client Gemeinde Waldkirch
Architect Itten+Brechbühl AG
Project competition with pre-qualification 2015
Floor area 6688 m2
Construction volume 22 167 m3