Competition Schwandenstrasse, Affoltern a. A.

Year 2018

The new site echoes the appearance of the structures in the vicinity and the selective development continues. The residential buildings in the gardens/park mesh with the green space flowing from the northwest into the site.

The surrounding balconies attractively extend the entire living space of the 2.5 to 4.5 room apartments to the exterior, creating a maximum connection with the outside: living in the countryside, in a manner of speaking. The widening loggias around which the living and dining areas are arranged are all facing east or west.

The green space with lawns and sporadic trees where the new buildings are located is criss-crossed by footpaths and bicycle trails representing the users’ natural passageways. Places to get together and other spots of different size and character are broadening the area. The buildings are accessed from the inside of the site and directly from the underground parking garage. The driveway to the latter is located to the north.  

Contact person Christoph Arpagaus
Client Leuthard Immobilien AG, Merenschwand
Architect Itten+Brechbühl AG
Floor space above ground 2500 m2
Visualisations MIYO GmbH, Othmarsingen