Competition: Les Communaux d'Ambilly, Thônex, Canton of Geneva

3rd Prize
3rd Position
Year 2018

Two-phase public competition

Philosophy: one project with two distinct faces

Urban spaces A4 and A5 both form part of the same large-scale housing development; what makes them special is that they are situated at some distance from one another, and each of them responds to a different context. The challenge is to ensure that each space has its own identity, while maintaining the overall cohesion of the entire district. To emphasise this sense of kinship with the urban spaces that have already been planned, the approach here is based on the dichotomy between introversion and extroversion that determines how the spaces are organised.

Urban space A4
Urban space A4 basically comprises (on the one hand) a ribbon structure which encloses and shelters an intimate inner world, and (on the other) a main building that is articulated so as to reveal an urban environment closely linked to the school and the central axis. The two open islets, which encompass green areas, also play their part in creating the spatial quality of this urban environment.

Urban space A5
Urban space A5 also comprises two open islets that offer a modest response to the neighbouring villas, together with a main building which marks the end of the central mall – also creating an urban environment with a different character. The two islets are somewhat set back in relation to the nearby family houses so as to avoid a conflict of scales.

Contact person Robin Kirschke
Client Etat de Genève
Architect Itten+Brechbühl AG
Urban space A4 58'400 m2
Urban space A5 49'500 m2
Visualisations 3DM, Biel