Headquarters of the International Olympic Committee IOC - Lausanne

Architecture as a reflection of sportive dynamics

The consolidation of work locations in central clusters satisfies the demand for economy, efficiency, communication, and flexibility. The IOC now joins the previously scattered work locations in a new headquarter. The new structure offers work space for 500 employees on 24,000 square meters.

The new building is shaped by three key elements: mobility, flexibility, and an orientation toward the future. This is reflected particularly in the façade, whose waves give it an air of dynamic movement and make it a symbol for the dynamics of sports and the Olympic movement.

An important focal aspect is the use of sustainable and efficient energy systems, such as a raw water pump, photovoltaic systems, and optimum exploitation of daylight.

Contact person Robin Kirschke
Client IOC - Internationales Olympisches Komitee
Architect Consortium 3XN, Kopenhagen (DK) / Itten+Brechbühl AG
Planning Juli 2014
Start of construction Anfang 2016
Floor area 29 000 m2
Construction volume 123 500 m3