Fire Department Base Tioleyres, Murten

The fire stations of Murten and ten neighboring communities are centralized in a fire department base in Tioleyres and at the same time updated to state-of-the-art technology.

The volume of the structure extends backward into the hillside, creating a forecourt for fire department exercises. The roof ascends forward and forms an interesting countermovement to the slope of the hill. A two-story hall for 22 vehicles takes up two thirds of the interior. On the right, the facility rooms are arranged on two levels: on the ground floor are service rooms that facilitate the step-by-step cleaning and maintenance of firefighting equipment, above are offices and meeting rooms, a multi-purpose room, wet cells, a fitness room, and dormitories. Materials and furnishings are kept simple and practical in line with the building’s requirements.

Contact person Christoph Arpagaus
Client Feuerwehrverband Region Murten
Architect Itten+Brechbühl AG
Planning 2015-2018
Start of construction April 2018
Start of operation August 2019
Floor area 2980 m2
Construction volume 19 000 m3
Parking spaces 40