Project tender Witzwil Correctional Facility, Ins BE

Year 2016

12 national offices participated in the open tender for the redesign, conversion, refurbishment and expansion of the site.

The new extension to the day work facility acts as an urban hinge, mediating between the two structures consisting of the prison to the South and utility buildings to the North. As a «patched» element, it responds to its surroundings and fits in entirely naturally. The clearly defined entrance area generates suitable approaches and a necessary, minimal expansion of the main courtyard.

Further tasks in processing this assignment included the redesign, conversion and refurbishment of residential units and administration buildings.

Awarding authority Office for Land and Buildings, Canton of Bern (AGG)
Floor area 4400 m2
Construction volume 14 500 m3
Visualisations Nightnurse Images GmbH, Zurich